Conflicthantering

Wil jij jezelf en de ander beter leren kennen? Wil je voorkomen dat een meningsverschil uitloopt op een conflict? Of merk je bij jezelf dat je een ‘kort lontje’ of ‘lange tenen’ hebt? Ik maak het zo vaak mee. Eenvoudige meningsverschillen die uitlopen op een conflict of escalatie. Bij het niet tijdig (h)erkennen resulteert dat in een roddel- en angstcultuur en macht en persoonlijke en emotionele motieven voeren de boventoon.

Je kunt je voorstellen dat dit de nodige stress voor betrokkenen met zich meebrengt en ten koste gaat van ieders functioneren. Teams ontwrichten, het ziekteverzuim gaat omhoog, de arbeidsproductiviteit en het rendement van de organisatie daalt.

Waar spelen conflicten zich af?

Je kunt een innerlijk conflict hebben. Je leven loopt niet zoals je graag zou willen. Meestal heeft dit met de thuis- en privésituatie te maken. Je kunt op je werk een conflict hebben met een collega of een leidinggevende. Binnen je afdeling of team kunnen ook conflicten voorkomen, net als conflicten met een ander team binnen de organisatie.

Het verschil tussen lijden en leiden bepaal jij

Wat zijn de oorzaken?

De ervaring leert dat conflicten ontstaan omdat men onvoldoende kennis van zichzelf en de ander heeft. Wie ben ik en wie is de ander? Wie is de persoon achter de collega? Waarom handelt hij of zij op deze manier? Als je jezelf goed kent en weet waarom je op een persoon of situatie reageert zoals je reageert dan ontstaat er meer begrip voor de ander. Hierbij gaat het om oprechte interesse in jezelf en de ander. Van daaruit komt de overeenstemming en samenwerking tot stand.

Jouw rol in het geheel

We gaan samen kijken naar wat jouw rol in het geheel is. Neem je wel verantwoordelijkheid voor wat er speelt? Of ligt het volgens jou altijd aan de ander? Ga je voor je gelijk of ga je voor geluk? Samen kijken we naar je assertiviteit. Als je onvoldoende assertief bent ga je niet in gesprek met de ander. Je gaat dan praten over de ander. Heb je eigenlijk wel voldoende kennis van de werkzaamheden van de ander of het andere team? Een conflict is niet onoverkomelijk. Het leert je zelfs positiever in het leven te gaan staan. Conflicten zorgen voor persoonlijke ontwikkeling en een betere communicatie. Wat kun jij eraan doen om het conflict op te lossen?


Neem contact op met Leonie!

Werkwijze

We beginnen altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Kies jij voor mij, dan stemmen we de inhoud van het traject geheel af op jouw specifieke situatie.